Προγράμματα επεξεργασίας κειμένου.

Για να ξεκινήσουμε την εργασία μας επιλέγουμε από το μενού έναρξη το κατάλληλο εικονίδιο έτσι ώστε να μεταφερθούμε στην αντίστοιχη εφαρμογή.

 

 

Το πιο σημαντικό σύμβολο στο περιβάλλον επεξεργασίας κειμένου είναι το σημείο εισαγωγής  ή δρομέας  (cursor). Είναι μια μικρή κάθετη γραμμή που μας δείχνει το σημείο στο οποίο μπορούμε να εισαγάγουμε το κείμενό μας. Η μεταφορά του δρομέα σε ένα άλλο σημείο, όπου υπάρχουν χαρακτήρες, γίνεται με τα βέλη του πληκτρολογίου ή με απλή επιλογή του ποντικιού. 

Παρατηρούμε ότι στο περιβάλλον ενός επεξεργαστή κειμένου υπάρχει η γραμμή των “Καρτελών” ή  “Γραμμή μενού”  που περιέχουν αρκετές επιλογές που αντιστοιχούν σε συγκεκριμένες λειτουργίες. Για παράδειγμα, η εκτύπωση αντιστοιχεί με το εικονίδιο που μοιάζει με εκτυπωτή.

Η “Κορδέλα” ή “Γραμμές εργαλείων“, περιλαμβάνουν εικονίδια που αντιστοιχούν σε διάφορες λειτουργίες του προγράμματος (για παράδειγμα, το εικονίδιο του εκτυπωτή για την εκτύπωση και η δισκέτα για την αποθήκευση του αρχείου).

Ο χάρακας μας βοηθάει να ορίσουμε τα περιθώρια της σελίδας, ενώ οι ράβδοι κύλισης να εμφανίζουμε και άλλες περιοχές του κειμένου, όταν δεν υπάρχει αρκετός χώρος στην οθόνη μας.

Τέλος, η γραμμή κατάστασης μας δείχνει πληροφορίες για το έγγραφο και για τη θέση του δρομέα.

Σημαντικές λειτουργίες του πληκτρολογίου:

● Το πλήκτρο Enter   δημιουργεί νέα παράγραφο.
● Το πλήκτρο SpaceBar   τυπώνει έναν κενό χαρακτήρα.
● Τα πλήκτρα Backspace και Delete διαγράφουν τους χαρακτήρες πριν από και μετά τον δρομέα αντίστοιχα. Για παράδειγμα, στη λέξη «Νε|ρό» ο δρομέας βρίσκεται ανάμεσα στα γράμματα «ε» και «ρ». Με τη χρήση του Backspace θα σβήσει ο χαρακτήρας «ε», ενώ με τη χρήση του Delete θα σβήσει ο χαρακτήρας «ρ».

● Το πλήκτρο Caps Lock ενεργοποιεί το πληκτρολόγιο, ώστε να γράφει κεφαλαία γράμματα. Απενεργοποιείται, αν το πιέσουμε για δεύτερη φορά.
● To πλήκτρο Shift χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλα πλήκτρα για διάφορες λειτουργίες. Για παράδειγμα, σε συνδυασμό με ένα γράμμα μας το δίνει σε μορφή κεφαλαίου (όταν το πλήκτρο Caps Lock δεν έχει ενεργοποιηθεί), ενώ σε συνδυασμό π.χ. με το πλήκτρο 2 μας δίνει το χαρακτήρα @, δηλαδή το πάνω μέρος ενός πλήκτρου.
● Tα βέλη του πληκτρολογίου μετακινούν τον δρομέα μέσα στο κείμενο.
● To πλήκτρο του τόνου επιλέγεται από τη χρήση ενός πλήκτρου με φωνήεν τονισμένο. Σε συνδυασμό με το πλήκτρο Shift και, στη συνέχεια, με την επιλογή των πλήκτρων με τα φωνήεντα «ι» και «υ» μας δίνει τα αντίστοιχα φωνήεντα με διαλυτικά, δηλαδή «ϊ» και «ϋ». Ο συνδυασμός του πλήκτρου «Alt δεξί» με το πλήκτρο του τόνου και, στη συνέχεια, η επιλογή του πλήκτρου με τα φωνήεντα «ι» και «υ» μας δίνει τα φωνήεντα αυτά με διαλυτικά και τόνο, δηλαδή «ΐ» και «ΰ».

Σημαντικά πλήκτρα του πληκτρολογίου