Πληκτρολόγιο είναι η βασική μονάδα εισόδου δεδομένων στον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Τα πλήκτρα στο πληκτρολόγιο μπορούν να χωριστούν σε διάφορες ομάδες, ανάλογα με τη λειτουργία τους:
-
Πλήκτρα πληκτρολόγησης (αλφαριθμητικά): Τα πλήκτρα αυτά περιλαμβάνουν τα ίδια πλήκτρα γραμμάτων, αριθμών, στίξης και συμβόλων με μια παραδοσιακή γραφομηχανή.
-
Πλήκτρα ελέγχου: Τα πλήκτρα αυτά χρησιμοποιούνται μόνα τους ή σε συνδυασμό με άλλα πλήκτρα για την εκτέλεση συγκεκριμένων ενεργειών. Τα πλήκτρα ελέγχου που χρησιμοποιούνται συχνότερα είναι τα Ctrl, Alt, το πλήκτρο με το λογότυπο των Windows και το Esc.
-
Πλήκτρα λειτουργιών: Τα πλήκτρα λειτουργιών χρησιμοποιούνται για την εκτέλεση συγκεκριμένων εργασιών. Έχουν την ετικέτα F1, F2, F3 και ούτω καθεξής, μέχρι το F12. Η λειτουργικότητα αυτών των πλήκτρων διαφέρει ανάλογα με το πρόγραμμα.
-
Πλήκτρα περιήγησης: Τα πλήκτρα αυτά χρησιμοποιούνται για την περιήγηση σε έγγραφα ή ιστοσελίδες και για την επεξεργασία κειμένου. Περιλαμβάνουν τα πλήκτρα με τα βέλη, τα πλήκτρα Home, End, Page Up, Page Down, Delete και Insert.
-
Αριθμητικό πληκτρολόγιο: Το αριθμητικό πληκτρολόγιο χρησιμεύει στη γρήγορη εισαγωγή αριθμών. Τα πλήκτρα είναι ομαδοποιημένα σε ένα τμήμα που μοιάζει με συμβατική αριθμομηχανή ή αθροιστική μηχανή.
Το πλήκτρο ⇧ Shift. Χρησιμοποιείται για να εισαχθεί ένα ή λίγα κεφαλαία γράμματα, αρκεί να πατηθεί αρχικά το ⇧ Shift και κρατώντας το πατημένο να πατηθεί ο επιθυμητός χαρακτήρας. Για την εισαγωγή πολλών κεφαλαίων γραμμάτων είναι ευκολότερο να ενεργοποιηθεί η μόνιμη εισαγωγή, με την χρήση του Caps Lock.
Το πλήκτρο Ctrl. Χρησιμοποιείται σε ορισμένες συντομεύσεις του πληκτρολογίου. Μία συνηθισμένη συντόμευση στον υπολογιστή είναι αυτή της αντιγραφής – επικόλλησης. Το όνομα Ctrl προκύπτει από την αγγλική λέξη “Control” που σημαίνει «έλεγχος». Το Ctrl διαβάζεται και ως Control (κοντρόλ).
Το πλήκτρο Alt όπως και το Ctrl, βοηθάει σε ορισμένες συντομεύσεις, ενώ αρκετά συχνά χρησιμοποιείται μαζί με το Ctrl (Ctrl + Alt + [χαρακτήρας]). Είναι συντομογραφία της λέξης “alternate” («εναλλαγή»). Η πιο διαδεδομένη λειτουργεία του είναι η αλλαγή της γλώσσας του πληκτρολογίου σε συνδυασμό με το πλήκτρο ⇧ Shift.
Το πλήκτρο ↵ Enter: Το ↵ Enter («εισαγωγή») ή Return) («επιστροφή») σε έναν σύγχρονο προσωπικό υπολογιστή επιτελεί δυο βασικές λειτουργίες:
- Προκαλεί τον τερματισμό καταχώρησης στοιχείων σε μια φόρμα ή πεδίο και τη συνέχιση τού εν λόγω προγράμματος ή την εκτέλεση μιας προκαθορισμένης ενέργειας σε ένα πλαίσιο διαλόγου.
- Επιστρέφει τον δρομέα στην επόμενη γραμμή σε έναν επεξεργαστή κειμένου.
Το πλήκτρο Tab: Μετακινεί τον δρομέα 8 θέσεις προς τα δεξιά. Χρησιμοποιείται για τη δημιουργία καταστάσεων ή για τη δημιουργία μιας λίστας.
Το πλήκτρο Backspase (διαγραφή): Διαγράφει τον χαρακτήρα που βρίσκεται πριν τον δρομέα ή το επιλεγμένο κείμενο.
Το πλήκτρο Delete ή Del: Διαγράφει τον χαρακτήρα που βρίσκεται μετά τον δρομέα ή το επιλεγμένο κείμενο. Με αυτό το πλήκτρο μπορούμε να διαγράψουμε και επιλεγμένα αρχεία.
Το πλήκτρο Home: Μετακινεί τον δρομέα στην αρχή μιας γραμμής ή στην κορυφή μιας ιστοσελίδας.
Το πλήκτρο End: Μετακινεί τον δρομέα στο τέλος μιας γραμμής ή στο τέλος μιας ιστοσελίδας.
Το πλήκτρο Page Up: Μετακινεί τον δρομέα ή τη σελίδα προς τα επάνω κατά μία οθόνη.
Το πλήκτρο Page Down: Μετακίνηση του δρομέα ή τη σελίδα προς τα κάτω κατά μία οθόνη.
Δραστηριότητα:
Να γράψετε το παρακάτω κείμενο χωρίς καμία μορφοποίηση.
Ένα ωραίο άσπρο καΐκι στηριγμένο πάνω σε πασσάλους. Καβουρόπετρα Αίγινας, ναυπηγεία Ασπράκη.. Όχι, δεν είναι για επισκευή. Άλλωστε ο «Γιάννος», έτσι τον βάφτισαν πριν από 33 χρόνια, ήταν στις θάλασσες μέχρι πριν από μία εβδομάδα. Τώρα όμως τα ταξίδια τέλειωσαν. Ο Χρήστος, ο καπετάνιος του, είναι εδώ για να τον αποχαιρετήσει. Σε λίγο θα εμφανιστεί η μπουλντόζα. Μη βιαστείτε όμως να βγάλετε συμπεράσματα. Ο «Γιάννος» θα σπάσει με «εντολή» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Και πάλι μη βιαστείτε. Η Ευρώπη για να προστατεύσει τη Μεσόγειο από την υπεραλίευση αποφάσισε να χρηματοδοτήσει τη διάλυση αλιευτικών σκαφών. Οι Έλληνες ψαράδες θα πάρουν 67 εκατομύρια ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας για να σπάσουν τις βάρκες τους. Ο Χρήστος, ας πούμε, θα πάρει 93.000 ευρώ. Όσο πλησιάζει όμως η στιγμή, η χαρά του γίνεται λύπη. Θα ήθελε να μην είχε βρεθεί ποτέ στο δίλημμα. Να συνέχιζε ο κόσμος να αγοράζει ψάρια, να είχε δηλαδή δουλειά και να μην έβγαζε τον «Γιάννο» πρόωρα σε σύνταξη. Τώρα όμως και αυτός και ο αδελφός του έχουν κόρες της παντρειάς και οι έμποροι ψαριών πλησιάζουν όλο και πιο σπάνια την Αίγινα.
Η εργασία να αποσταλεί στο email : projects3gym@gmail.com
(Επίθετο, Όνομα, Τμήμα, πληκτρολόγηση)