Επεξεργασία κειμένου

Επεξεργαστής εγγράφων (word processor) ή, πιο τυπικά σύστημα προετοιμασίας εγγράφων είναι μια συσκευή (γραφομηχανή) ή μια εφαρμογή υπολογιστή που χρησιμοποιείται για την δημιουργία και την επεξεργασία (σύνθεση, διόρθωση, μορφοποίηση, αποθήκευση και πιθανώς, εκτύπωση) διαφόρων εγγράφων. Σύγχρονοι επεξεργαστές εγγράφων, σε αντίθεση με τους επεξεργαστές κειμένου, προσφέρουν δυνατότητες μορφοποίησης του κειμένου (όπως αλλαγή γραμματοσειράς, χρώματος κλπ.), προσθήκη πολυμέσων και εξωκειμενικών μεταστοιχείων.

Λογισμικό επεξεργασίας κειμένου

Οι πρώτες εφαρμογές που μπορούσαν να χειριστούν ένα κείμενο ως έγγραφο εμφανίστηκαν στα μέσα της δεκαετίας του ’70, με πρωτοπόρες το Electric Pencil του Michael Shrayer (για γραφικούς σταθμούς εργασίας) και το WordStar (για σειριακούς σταθμούς εργασίας).

Σημαντικά παραδείγματα, σύγχρονων επεξεργαστών κειμένου αποτελούν το Microsoft Word από το πακέτο Microsoft Office, η εφαρμογή Apple Pages αποκλειστικά για συσκευές Apple,  η εφαρμογή LibreOffice Writer που είναι δωρεάν και ανοιχτού κώδικα εναλλακτική λύση του Microsoft Word (με παρόμοιες λειτουργίες) και η εφαρμογή Google Docs δωρεάν εφαρμογή διαθέσιμη μέσω του Google Drive που επιτρέπει την κοινή χρήση και συνεργασία σε έγγραφα.

Οι Τυπικές λειτουργίες ενός επεξεργαστή κειμένου:

  • Δημιουργία νέου εγγράφου: Αρχικοποίηση ενός κενού εγγράφου για να ξεκινήσετε τη συγγραφή.
  • Άνοιγμα υπάρχοντος εγγράφου: Φόρτωση ενός προηγουμένως αποθηκευμένου εγγράφου.
  • Αποθήκευση εγγράφου: Διατήρηση των αλλαγών που έχετε κάνει σε ένα έγγραφο.
  • Επιλογή κειμένου: Επισημάνετε ένα τμήμα του κειμένου για να το επεξεργαστείτε.
  • Αντιγραφή, κοπή και επικόλληση: Μετακίνηση κειμένου από μια θέση σε άλλη.
  • Αναζήτηση και αντικατάσταση: Βρείτε και αντικαταστήστε συγκεκριμένες λέξεις ή φράσεις.
  • Εισαγωγή εικόνων, πινάκων και άλλων στοιχείων: Εμπλουτίστε τα έγγραφά σας με οπτικά στοιχεία.
  • Μορφοποίηση παραγράφων: Ρύθμιση της απόστασης μεταξύ των παραγράφων, της ευθυγράμμισης κ.λ.π.
  • Έλεγχος ορθογραφίας και γραμματικής: Εντοπισμός και διόρθωση λαθών.
  • Εκτύπωση: Αποστολή του εγγράφου σε εκτυπωτή.

Το περιβάλλον ενός Επεξεργαστή Κειμένου.

Υπάρχουν διάφορα προγράμματα επεξεργασίας κειμένου. Μπορούμε να τα κατατάξουμε σε δύο κατηγορίες. Σε εκείνα που χρειάζεται να τα αγοράσουμε (για παράδειγμα, το Microsoft Word) και σε εκείνα που διατίθενται δωρεάν (για παράδειγμα, το LibreOffice Writer). Παρ’ όλα αυτά, το περιβάλλον εργασίας που παρέχουν έχει κοινές τις βασικές λειτουργίες επεξεργασίας ενός κειμένου και θα λέγαμε ότι γνωρίζοντας το περιβάλλον ενός επεξεργαστή κειμένου, μπορούμε σχετικά εύκολα να προσαρμοστούμε και να χρησιμοποιήσουμε το περιβάλλον ενός άλλου.

Για να χρησιμοποιήσουμε το πρόγραμμα Microsoft Word θα πρέπει πρώτα να το εγκαταστήσουμε στον υπολογιστή μας.

Για να χρησιμοποιήσουμε το πρόγραμμα LibreOffice Writer θα πρέπει πρώτα να το εγκαταστήσουμε στον υπολογιστή μας. Τα βήματα που θα ακολουθήσουμε είναι:

1) Αναζητούμε σε μια μηχανή αναζήτησης (για παράδειγμα την google) την ιστοσελίδα λήψης του προγράμματος, ώστε να το κατεβάσουμε στον υπολογιστή μας. Για να γίνει αυτό, ανοίγουμε, πατώντας διπλό κλικ στο εικονίδιό του, τον φυλλομετρητή Chrome (εναλλακτικά, τον Mozilla Firefox ή τον Microsoft Edge Explorer), πληκτρολογούμε στο πλαίσιο αναζήτησης Download LibreOffice (δηλ. Κατέβασμα LibreOffice) και μετά πατάμε το πλήκτρο Enter.

2) Στα αποτελέσματα της αναζήτησης επιλέγουμε με ένα αριστερό κλικ το αποτέλεσμα (λογικά θα είναι το πρώτο) DownLoad LibreOffice και, στη συνέχεια, επιλέγουμε την έκδοση του λειτουργικού συστήματος που αφορά τον υπολογιστή μας (για παράδειγμα, windows 64-bit) με αριστερό κλικ πατάμε στο κουμπί DOWNLOAD. Το αρχείο θα κατεβεί στον φάκελο λήψεων του φυλλομετρητή. Πατάμε διπλό αριστερό κλικ στο όνομά του και ακολουθούμε τις οδηγίες εγκατάστασης που εμφανίζονται στην οθόνη μας. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της εγκατάστασης, το LibreOffice θα φαίνεται στα προγράμματα στο κουμπί Έναρξη, στην κάτω αριστερή γωνία της οθόνης. Από εκεί επιλέγουμε το LibreOffice Writer.

Στις παρακάτω ενότητες θα παρουσιάσουμε τόσο το περιβάλλον εργασίας του επεξεργαστή κειμένου Microsoft Word όσο και το περιβάλλον του LibreOffice Writer.